Beste laadpaal

Beste Laadpaal Thuis Bedrijven Kantoren

Ontdek de beste laadpaal voor thuis, bedrijven en kantoren

Lagere gebruikskosten, je ontspannen verplaatsen, een minder grote ecologische voetafdruk… De voordelen van elektrische wagens overtuigen steeds meer mensen om hun oude auto’s in te ruilen voor een duurzamer exemplaar. Bovendien stimuleren de aangekondigde maatregelen van 2026 en 2029 een felle vergroening van (bedrijfs)wagenparken in België.

Maar een elektrische auto dient wel regelmatig opgeladen te worden. Of je nu eigenaar bent van een nieuwe wagen of van een onderneming die haar klanten, haar personeel of derden een extra service aanbiedt, de zoektocht naar de beste laadpaal kan beginnen.

De beste laadpaal is voor iedereen anders. Zoek je een laadpunt om ’s nachts de batterij van je hybride wagen vol te tanken? Heb je een laadstation nodig voor de twee volledig elektrische gezinsauto’s thuis? Of plaats je laadpalen op de parking van je bedrijf, voor werknemers, voor klanten of voor iedereen? De noden en bijhorende beste laadpalen zijn telkens verschillend.

Ontdek hieronder waarmee je best rekening houdt bij het maken van de beste keuze uit de verschillende soorten laadpalen. Nog vragen na het lezen? Contacteer onze business developer Maxim. Hij bekijkt jouw situatie ter plaatse en geeft je persoonlijk advies op maat.

De beste laadpaal kiezen

Om de beste laadpaal voor jouw specifieke situatie te kiezen, hou je rekening met onder meer jouw elektrische wagen(s), je stroomvoorziening en je budget – inclusief de ondersteuning die je als ondernemer krijgt in de vorm van premies, zoals de fiscale aftrekbaarheid van laadpalen. Het antwoord op volgende vragen helpt je met het maken van een gerichte keuze.

Je wagen(s)

Hoeveel wagens laad je op? Gaat het om hybride of volledig elektrische voertuigen? Wat is hun batterijvermogen? Voor twee auto’s heb je een dubbele laadpaal nodig. Betrouwbare opties zijn de Smappee EV Base en de Alfen Eve Double Pro modellen. Sommige laadpaal merken voorzien standaard een laadpas om onderweg bij te tanken bij een openbaar (snel)laadstation, andere niet.

Je gebruik

Hoe vaak heb je je wagen nodig? Hoeveel afstand leg je er telkens mee af? Hoe lang staat hij stil en hoe snel moet hij opladen? Hoe snel de wagen oplaadt, hangt af van verschillende factoren, zoals de capaciteit van je elektrische installatie, van je laadstation, van je laadkabel en van je wagen. De zwakste schakel bepaalt de laadsnelheid. Wat laadstations betreft: een laadpaal 1 fase laadt maximum 7,4 kW per uur, een laadpaal 3 fase maximum 22 kW per uur.

Beste Laadpaal Kiezen
Laadpaal kiezen stroomverbruik

Je stroominstallatie

Wat is de maximale stroomsterkte van jouw net? Beschik je over 1 fase of 3 fase, 230V of 400V? 1 fase is geschikt voor hybrides, 3 fase werkt het best voor apparaten die een hoog vermogen nodig hebben, zoals full electric cars.

Een slimme laadpaal beschikt over ‘dynamic load balancing’, zodat hij rekening houdt met je overig elektriciteitsverbruik. Sommige modellen zorgen er zelfs voor dat je enkel laadt op interessante momenten, zoals de daluren of wanneer je zonnepanelen volop energie produceren. Ook het verschil tussen AC-opladen en DC-opladen is belangrijk om te begrijpen hoe een laadpaal werkt.

Je plaatsing

Over hoeveel ruimte beschik je? Gaat je laadpunt op een paal of aan een muur? Wallboxen zijn praktischer en goedkoper. En kies je voor een toestel met of zonder vaste kabel? Merken zoals Smappee en Alfen bieden beide mogelijkheden aan, zowel de praktische optie met kabel als de flexibele optie zonder kabel.

Het openstellen

Plaats je een publieke, semipublieke of privélaadpaal? Gebruiken bestuurders een laadpas of niet? Heb je software voor facturatie nodig? Het verrekenen van laadkosten gebeurt automatisch via een laadpas of handmatig zonder laadpas, via een online dashboard, een app of je meterstanden. Tegenover automatische verrekening staat meestal een (kleine) maandelijkse abonnementskost.

De beste laadpalen bieden slimme extra’s

Elektrisch rijden is de mobiliteit van de toekomst. De beste laadpalen zijn dan ook klaar voor morgen. Ze zijn uitgerust met de nieuwste technologieën. Die bieden veel mogelijkheden, maar er hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Bedenk daarom voor je een beslissing neemt of je volgende extra’s nodig hebt of niet.

RFID

Basic laadpalen voor thuisgebruik werken volgens het principe van ‘plug & charge’. Je sluit de kabel aan op het oplaadstation en op je wagen, de rest gebeurt vanzelf. Het is mogelijk dat het laadpunt niet gebruik maakt van een scherm, maar van led-lampjes of geluidssignalen om de laadstatus aan te geven. Voor deze laadpalen heb je geen laadpas nodig.

Overweeg je de aankoop van laadpalen voor bedrijven of laadpalen voor kantoor? Dan is RFID essentieel. Gebruikers krijgen toestemming om te laden nadat ze een laadpas scannen. Handig om klanten te laten betalen voor hun oplaadsessie aan jouw laadpunt. RFID is ook nuttig voor eigenaars van een bedrijfswagen. Door thuis hun laadpas te scannen, worden de kosten voor de elektriciteit automatisch verrekend aan hun werkgever.

Wifi-connectie

Offline laadpalen zijn betrouwbaar, goedkoper en relatief eenvoudig in installatie en gebruik. Maar laadpunten met een wifi-connectie bieden veel meer opties. Zo is het mogelijk om je laadtijd in te plannen, je elektriciteitsverbruik te bekijken en je laadvoortgang in de gaten te houden. Bovendien gebeuren software-updates automatisch. Slimme laadpalen verbind je eenvoudig met andere toestellen, zoals je zonnepanelen of de rest van je laadstations, zodat ze efficiënt samenwerken.

Beste laadpalen: de beste merken

Beste laadpalen in België en Nederland gemaakt

Het Belgische Smappee heeft al meer dan 10 jaar ervaring met het produceren en verdelen van elegante en gebruiksvriendelijke laadpalen. Je sluit ze eenvoudig aan op je zonnepanelen voor extra winst. De populairste Smappee-producten zijn de [EV One, EV Wall en EV Base], die je allemaal terugvindt in het uitgebreide assortiment van Maes Laadpalen.

Het Nederlandse Alfen ontwikkelt compacte, moderne laadpalen en de bijhorende innovatieve technologieën, zoals Active Load Balancing en Smart Charging Network. Maes Laadpalen verkoopt verschillende modellen uit de bekende [Alfen Eve Single Pro] en [Alfen Eve Double Pro] reeksen.

Het Belgische Evonity staat bekend om haar PILE- en WALL-reeksen. En het Nederlands EVBox biedt oplossingen voor zowel privégebruik (Elvi en Livo) als voor zakelijke omgevingen: de single Liviqo en de dubbele BusinessLine zijn AC-laders, de Troniq is een dubbele DC- snellader.

Beste laadpalen in Europa gemaakt

Wallbox werd opgericht in Spanje en is ondertussen wereldwijd actief. De Pulsar Max, Copper SB en Commander 2 zijn laadpalen voor particulier gebruik die bekend staan om hun geavanceerde functies en betrouwbaarheid. De Quasar 2 maakt het mogelijk je elektrische wagen in te zetten als thuisbatterij.

De twee laadpalen Home en Charge van de Noorse producent Easee mochten een tijdlang niet verkocht worden. Ondertussen komen ze met nieuwe modellen in de Charge-reeks, waaronder Lite, Core en Max. Webasto tenslotte staat voor Duitse knowhow in een elegant jasje. Bekende modellen zijn Pure, Next en Unite: eenvoudige en gebruiksvriendelijke laadpalen.

Beste laadpalen merken

De beste laadstations vind je bij Maes Laadpalen

Als onderdeel van Maes Verlichting beschikt Maes Laadpalen over meer dan 35 jaar ervaring in de elektriciteitswereld. We dragen graag ons steentje bij aan het elektrisch maken van jouw wagenpark. Dat is immers een slimme investering voor zowel jouw portefeuille als het klimaat.

Contacteer daarom onze business developer Maxim wanneer je overweegt een laadpaal te kopen of een installateur van laadpalen te engageren. Hij zet je met plezier (elektrisch) op weg. Samen bekijken we jouw wensen en de specifieke mogelijkheden. Het resultaat: de ideale laadoplossing voor jouw onderneming. Neem vrijblijvend contact op en plan een plaatsbezoek in.