Soorten laadpalen

Soorten laadpalen & verschillen

Ga jij laadpalen installeren aan je bedrijf, maar weet je niet goed welke laadpaal geschikt is voor jouw organisatie? Begrijpelijk. Er bestaan namelijk heel wat verschillende soorten laadpalen. Van slimme en domme laadpalen tot wandladers en vaste laadstations. We zetten alle verschillen graag voor je op een rijtje.

Zit je nog met vragen? Contacteer Maxim gerust voor advies. Hij helpt je graag (elektrisch) op weg.

Specialist in bedrijfslaadpalen

Maes laadpalen specialiseert zich in laadpalen voor bedrijven. Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte en plaatsbezoek.

AC of DC laadpalen: snel of traag laden

Elektrische wagens worden opgeladen door twee soorten ‘brandstof’. Wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC). Het vermogen afkomstig van het elektriciteitsnetwerk is altijd AC. Maar, accu’s van elektrische wagens kunnen stroom alleen opslaan in de vorm van gelijkstroom. 

Je elektrische wagen is dan ook uitgerust met een converter om de stroom om te vormen. Je merkt hier zelf niets van, maar deze omvorming kost wel tijd. Hierdoor laadt je elektrische wagen trager op. Afhankelijk van het laadvermogen, duurt laden met een AC-lader gemiddeld 2 tot 8 uur.

In tegenstelling tot AC-laders, zit de converter bij een DC-lader in de laadpaal zelf. Dat betekent dat je de stroom rechtstreeks naar de accu van je auto leidt zonder tijd te verliezen met het converteren. DC-laden duurt hierdoor slechts 30 tot 60 minuten. Deze laadpalen zijn dan ook beter gekend als ‘snelladers’.

Ondanks de aanzienlijk kortere laadtijd, kiezen bedrijven nog steeds vaak voor AC-laders. DC-laders zijn namelijk veel groter (ongeveer het formaat van een ijskast), duurder in aankoop en vragen vaak een verzwaring van je stroomaansluiting.

AC-laden en DC-laden Maes laadpalen
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig per laadpaal

Standaard of slimme laadpalen

In het begin der laadpaal-tijden bestonden er enkel ‘standaard’ laadpalen. Vandaag worden ze (bijna) enkel nog bij particulieren geïnstalleerd. Deze laadpalen zijn namelijk niet verbonden met het internet.

Net om die reden werden slimme laadpalen ontwikkeld. Ze verbeteren en optimaliseren je laadervaring aanzienlijk. Slimme laadpalen hebben namelijk enkele efficiënte functies:

  • Je krijgt duidelijke inzichten in je laadsessies en verbruik. 
  • De instellingen pas je eenvoudig aan naar jouw wensen (toegang, voorrangen, prijzen…)
  • Met ‘smart charging’ wordt de stroom efficiënt verdeeld over je verschillende laadpalen, afhankelijk van het batterijniveau en de capaciteit van de auto’s die er aan hangen. 
  • Publiek laden is mogelijk door een connectie met een backoffice systeem dat de facturatie regelt en ervoor zorgt dat mensen met verschillende soorten laadpasjes kunnen laden. 
  • Ze werken slim samen met je zonnepanelen. 
  • Pieken worden afgevlakt om doorwegen van het capaciteitstarief tegen te gaan. 

De keuze tussen een standaard of een slimme laadpaal is bij bedrijven dan ook héél snel gemaakt.

Wandlader of laadstation

Een wandlader of ‘wallbox’ is een laadpunt aan de muur van bijvoorbeeld je garage. Dit wordt vooral verkozen door bedrijven die de laadinfrastructuur tegen hun muur installeren

Laadstations zie je dan weer vaak bij bedrijven met een grote parking of ondergrondse garage. Zo hebben ze geen wand nodig om de laadinfrastructuur te installeren, maar kiezen ze voor een installatie op een paal. 

Wall
Base

Publieke of besloten laadpalen

Als je laadpalen laat installeren aan je bedrijf heb je de mogelijk om je laadinfrastructuur toegankelijk te maken voor derden. Met andere woorden: voor EV chauffeurs die geen deel uitmaken van je organisatie. We spreken dan over publieke laadpalen. Op deze manier bied je niet enkel een extra service aan je klanten, je geniet ook van meer fiscale voordelen.

Wil je dat enkel je werknemers gebruik maken van je laadpalen? Dan spreken we over besloten laadpalen. Jij zet degene die toegang hebben tot je laadpalen dat op je ‘whitelist’.

Een deze mogelijkheid zijn semi-publieke laadpalen. Die worden achter een poort geplaatst en zijn hierdoor enkel toegankelijk tijdens de openingsuren.

Omdat publieke laadpalen een enorm hoge ROI hebben, kiezen bedrijven vaak voor deze optie.

Alfen-laadpalen

Welke laadpaal kies ik voor mijn bedrijf?

Wil je laadpalen laten installeren aan je bedrijf? Maxim komt graag bij je langs om de mogelijkheden te analyseren en bespreken. Samen gaan we op zoek naar de ideale laadoplossing voor jouw bedrijf.

Neem vrijblijvend contact op en plan een plaatsbezoek in.