Fiscale voordelen van laadpalen voor bedrijven

Waarom laadpalen?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Als zaakvoerder heb jij dat waarschijnlijk ook al gemerkt. Je personeel en klanten komen steeds vaker aangereden in een elektrische wagen. Dat komt omdat elektrische bedrijfswagens fiscaal enorm interessant zijn. 100% elektrische wagens zijn niet enkel hyper fiscaal aftrekbaar, je betaalt er ook geen verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling voor. 

Dringend tijd dus om laadpalen te installeren aan je bedrijf of kantoor en ze openbaar te stellen voor derden. Zo bied je een extra service aan voor je werknemers én klanten.

Een laadpaal laten installeren aan je bedrijf brengt duidelijk veel voordelen met zich mee. Betere klantentevredenheid, extra inkomstenbron én je laadpalen zijn fiscaal aftrekbaar. Wist je dat al?

De fiscale voordelen van een laadpaal voor bedrijven

Als bedrijf krijg je vanuit de overheid veel steun voor het installeren van laadpalen. Momenteel mag je als bedrijf tot 150% van je investering in elektrische laadpalen fiscaal in mindering brengen. Dit percentage geldt tot 31 augustus 2024.  Deze regels zijn van toepassing in heel Vlaanderen.

Belangrijk: Deze verhoogde kostenaftrek is enkel van toepassing voor publieke laadpalen. Je geniet dus enkel van deze fiscale voordelen als je laadpalen ook toegankelijk zijn voor derden en niet enkel voor privé gebruik.

Voor laadpalen geldt ook een verhoogde investeringsaftrek. Hier zijn wel enkele belangrijke regels voor:

  • is niet cumulatief met de 150% kostenaftrek.
  • is geldig voor laadpalen die niet publiek toegankelijk worden gesteld (in tegenstelling tot de 150% kostenaftrek).
  • Enkel geldig voor kleine ondernemingen (die voldoen aan de fiscale definitie: “Een kleine onderneming (ko) is een zelfstandig bedrijf met minder dan 50 werknemers én met een jaaromzet van maximum € 10 miljoen of een balanstotaal van maximum € 10 miljoen).
  • VZW’s komen enkel in aanmerking indien zo onderworpen zijn aan vennootschapsbelasting.
  • Vanaf 1 januari 2023 geldt het volgende: “Voor eenmanszaken, vrije beroepen en kleine vennootschappen bedraagt deze gewone investeringsaftrek vanaf 1 januari 2023 8%.”

Contacteer ons voor de meest actuele informatie over de fiscale voordelen van een laadpaal voor bedrijven.

Extra fiscale voordelen van een laadpaal voor bedrijven

Wil je laadpalen aankopen voor je bedrijf? In sommige gemeentes ontvang je hiervoor en aantrekkelijke subsidie boven op de fiscale aftrekbaarheid.

Benieuwd of je een subsidie ontvangt voor de installatie van jouw laadpalen? Informeer dan zeker bij jouw gemeente of vraag meer informatie aan onze ervaren laadpalen installateurs.

Laadpalen installeren

Klaar voor de toekomst met Maes

Bij Groep Maes zijn we ons steeds meer bewust van de maatschappelijke relevantie van elektrische wagens. Als onderdeel van Maes Industriële Verlichting kan je bij Maes Laadpalen rekenen op onze vertrouwde service, kwaliteit en flexibiliteit.

Laadpalen laten installeren aan je bedrijf? Onze experts komen graag langs voor een technische analyse. Zo installeren we jouw laadpalen 100% op maat.

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte voor de installatie van je laadpalen.